Overmatige Prolactine-afscheiding (hyperprolactinemie)

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Prolactine (PRL, luteostimuline) is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de voorkwab van de hypofyse bij zowel vrouwen als mannen. Het is overheersend bij vrouwen en de hogere concentratie ervan vindt plaats tijdens de eisprong.

Prolactine stimuleert de melkproductie door de borstklieren en reguleert de afscheiding van luteïne. In tepels en geslachtsklieren zijn er receptoren die kenmerkend zijn voor prolactine. Het voldoet echter strikt niet aan de criteria van een tropisch hormoon, omdat het de perifere klier niet direct stimuleert om een ander hormoon uit te scheiden.

De belangrijkste rol van prolactine in het systeem is om mammotrope (toename van de borstkliermassa) en lactogene (melkinitiatie in de postnatale periode) effecten uit te oefenen.

Dopamine en noradrenaline, die op het niveau van de hypothalamus werken, hebben een remmend effect op de secretie van PRL. Verminderde prolactinesecretie in de postnatale periode leidt tot stopzetting van de lactatie. Tot nu toe zijn er geen hypoprolactinemische aandoeningen meer beschreven.

De prolactinesecretie wordt gestimuleerd door oestrogenen, sommige geneesmiddelen (metoclopramides, psychotrope, met name chloropromazine-derivaten, tricyclische antidepressiva), Tabletki Antykoncepcyjne en minder duidelijk testosteron. In de loop van de cyclus van een vrouw is de prolactinesecretie fase-gebaseerd en heeft een dagelijks ritme.

Hogere hormoonconcentraties bij vrouwen worden waargenomen in fase II van de cyclus en ’s nachts. Het niveau van prolactine neemt ook toe tijdens de zwangerschap. De juiste concentratie van prolactine in bloed onder fysiologische omstandigheden ligt tussen 17 en 8,2 ng / ml. Hyperprolactinemie wordt waargenomen wanneer de prolactineconcentratie hoger is dan 20 ng / ml. Zichtbare stoornissen treden op bij concentraties boven 30 ng / ml.

Symptomen van hyperprolactinemie

Hyperprolactinemie veroorzaakt voornamelijk de volgende stoornissen: het blokkeert het gonadotrofine-effect (dus gonaden stoppen met reageren op veranderingen in de gonadotropine-concentratie) en leidt tot een verminderde secretie van luteotropine.

Hyperprolactinemie veroorzaakt daarom de volgende symptomen:
– stoornissen in de menstruatiecyclus (galactorrhoea-syndroom, amenorroe-secundaria of dysmenorroe),
– secundaire afwezigheid van menstruatie,
– hypertrichose bij de vrouw,
– galactorrhea,
– vergroting van de borstklier (in beide geslachten),
– seksuele machteloosheid bij mannen,
– chAsami zelfs oligospermia of azoöspermie,
– Hoofdpijnen en visuele stoornissen wanneer hyperprolactinemie wordt veroorzaakt door een hypofysetumor.

Redenen voor overmatige prolactinesecretie

De meest voorkomende oorzaken van overmatige prolactinesecretie zijn
– fysieke en mentale stress,
– hypothyreoïdie,
– hypotensie van de bijnier,
– schade aan de hypothalamuscentra, b.v. in de loop van histiocytose ,.
– de aanwezigheid van prolactinoom, een adenoom in de voorkwab van de hypofyse dat overtollig prolactine produceert,
– bepaalde medicijnen nemen die het zenuwstelsel beïnvloeden.

Diagnose van hyperprolactinemie

De diagnose van hyperprolactinemie is gebaseerd op een onderzoek van serum prolactinespiegels. Een indicatie voor de bepaling van serum-PRL zijn de bovengenoemde symptomen. Hyperprolactinemie wordt waargenomen wanneer de prolactineconcentratie hoger is dan 20 ng / ml.

Behandeling van hyperprolactinemie

Farmacotherapie wordt gebruikt om hyperprolactinemie te behandelen.

Als een anterieure adenoom van de hypofyse wordt gediagnosticeerd, is neurochirurgische behandeling met toegang via de sinus veilig en effectief.
Zhaneta Malec

Opmerkingen Overmatige secretie van prolactine

Anna | 2008-11-16 13:41

Wat is Prolactin-testen? Mijn zus is 16 en is helemaal plat. Hij vertelt haar dat hij naar de dokter moet gaan, maar ze is bang. Wat doet u en naar welke dokter gaat u?

Mysia87 | 2008-11-17 16:21

Lieve Ania, eerst moet je zus naar een gynaecoloog om haar prolactine te laten controleren. Deze test bestaat uit de bloedcollectie voor onderzoek. wanneer het resultaat heeft, gaat het terug naar de gynaecoloog en zal hij haar vertellen welke behandeling moet worden gegeven.

iwona-jk | 2008-11-26 22:39

Ik ben 34 jaar oud. Gisteren ontving ik de resultaten: vasten prolactine 16,65 ng / ml, vasten prolactine-test met MCP na 60 * 200.0ng / ml. Ik las een beetje en werd bang omdat alle symptomen (vaak hoofdpijn, maar ik was verbonden met stressvol werk – meestal op vrijdag of zaterdag) wijzen op het adenoom van de hypofyse. Ik zou hieraan willen toevoegen dat het FSH-niveau 44.80 is en dat van estradiol 55.50. Ik wil graag een antwoord. Ik ga over een week naar een endocrinoloog, tot die tijd denk ik dat ik gek word.

Carolina | 2008-11-28 14:42

Ik heb hyperprolactinemie, maar ik raak niet in paniek. Ik gebruik Bromocorn elke dag en ik voel me geweldig. Bovendien zie ik er geweldig uit op dit medicijn. Hyperprolactinemie kan zeer goed worden verdragen als het wordt behandeld. Felicitaties aan de fabrikanten van Bromocorn. Het is perfect!

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 477 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*