Mannenpotentieel verzwakt

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Klinische symptomen van de ziekte van Cushing zijn voornamelijk gerelateerd aan overmatig cortisol geproduceerd door bijnieren en zelden aan de aanwezigheid van intracerebrale tumoren, aangezien dit meestal microcephalomen zijn die geen klinische symptomen vertonen.

In de loop van de ziekte van Cushing worden spierzwakte en een geringe tolerantie voor lichamelijke inspanning waargenomen, de verdunde huid is vatbaar voor verwondingen met de vorming van moeilijk te genezen zweren, verhoogde dorst en polyurie en een overmatige eetlust. Patiënten klagen over hoofdpijn en duizeligheid, zijn emotioneel onstabiel en lopen het risico op een depressie.

Bovendien wordt de ziekte van Cushing geassocieerd met pijn in het botsysteem, dat gevoelig is voor infecties. Bij mannen verzwakt de potentie, bij vrouwen is menstruatiebloeding schaars en ten tweede kan menstruatie optreden als gevolg van gelijktijdige hormonale stoornissen.

Bovendien kunnen zich secundaire hypothyreoïdie, visusstoornissen en ischemische symptomen van de hartziekte ontwikkelen. Bovendien kunnen maag- of darmzweren verschijnen, vooral bij patiënten die preparaten nemen uit de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Het klinisch onderzoek van de ziekte van Cushing toont centrale obesitas met de aanwezigheid van vetweefsel in de romp en nek (de zogenaamde “obesitas”). Het gezicht is afgerond (maan), vaak rood. Brede rode of roodachtige striae zijn zichtbaar op de huid. Daarnaast wordt Nadciśnienie Tętnicze van bloed gedetecteerd.

Diagnose van de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing wordt gediagnosticeerd op basis van klinische en laboratoriumkenmerken van verhoogde serumcortisolspiegels, die moeten samengaan met verhoogde ACTH-niveaus, remming van cortisolsecretie alleen met een hoge dosis dexamethason en aanwezigheid van hypofyse-adenoom in het magnetische resonantiebeeld (adenocortatie van adenoom sluit de ziekte van Cushing echter niet uit).

Andere tests kunnen nuttig zijn bij de diagnose van de ziekte van Cushing, in het bijzonder basale biochemische tests, waarin verminderde serumgehalten van kalium en fosfaten, hyperglykemie (verhoogde glucosespiegels) en verhoogde niveaus van totaal cholesterol, LDL en triglyceriden en verlaagde HDL worden gevonden.

Een toename van erythrocyten, hemoglobine, leukocyten en bloedplaatjes wordt waargenomen als gevolg van de activering van het merg. Computertomografie is niet wenselijk omdat het vaak geen adenomen detecteert, die meestal klein van formaat zijn.

Bij de differentiatie van de ziekte van Cushing moet rekening worden gehouden met andere ziekten met verhoogde serumcortisolspiegels, metaboolsyndroom en bij vrouwen ook met polycystisch ovariumsyndroom.

Behandeling van de ziekte van Cushing

De basismethode van therapie van de ziekte van Cushing is chirurgische verwijdering van hypofyse-adenoom van toegang via de wig-sinus. Vanwege het verhoogde risico op complicaties geassocieerd met overmatig cortisol, is het noodzakelijk om de patiënt voor te bereiden op de operatie.

Voor dit doel worden preparaten gebruikt die de productie van glucocorticosteroïden in de bijnier remmen, b.v. ketoconazol, aminoglutetimide, methyrapon of mitotaan. Dit leidt tot een vermindering van vasculaire fragiliteit en intraoperatieve bloedingen.

Bovendien vermindert het de frequentie van trombo-embolische infecties en complicaties en vergemakkelijkt het de behandeling van diabetes en hypertensie, aandoeningen die worden veroorzaakt door cortisolovermaat.

Prognose van de ziekte van Cushing

Het sterftecijfer bij patiënten met het Cushing-syndroom is vier keer hoger dan in de algemene bevolking. Ongeveer 50 procent van de onbehandelde patiënten sterft aan complicaties binnen 5 jaar na het begin van de ziekte.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 477 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*