Eiwit-calorie-ondervoeding bij chronische nierinsufficiëntie

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Bij sommige patiënten is eiwit-calorische ondervoeding die zich in de loop van chronisch nierfalen ontwikkelt, geassocieerd met verlaagde serumalbuminespiegels.

Er zijn ook enkele tekenen van ontsteking in het lichaam (laboratoriumtests van bloedserum tonen verhoogde concentratie van C-reactief proteïne-CRP en versnelde afname van rode OB-cellen) evenals symptomen gerelateerd aan naast elkaar bestaande ziekten en complicaties die aanwezig zijn in verschillende organen.

Patiënten rapporteren vaak het gevoel van vermoeidheid, ze zijn apathisch. Gewichtsverlies en BMI-afname treden op.

Diagnose van eiwit-calorie ondervoeding bij chronisch nierfalen

De diagnose van eiwit-calorische ondervoeding, die zich ontwikkelt bij patiënten met chronisch nierfalen, is niet moeilijk. Een vermindering van het lichaamsgewicht van minder dan 85 procent (als minder dan 70 procent als ernstige ondervoeding wordt gediagnosticeerd) en een vermindering van de BMI van niet meer dan 18,5 kilogram per vierkante meter moeten worden gemeld.

De resultaten van laboratoriumtests kunnen nuttig zijn om bijvoorbeeld serumalbuminespiegels te identificeren, hoewel er vaak geen afwijkingen zijn die wijzen op eiwit-calorische ondervoeding.

Behandeling van eiwit-calorische ondervoeding bij chronisch nierfalen

Eiwit-calorie ondervoeding verdwijnt meestal wanneer dialyse en nutritionele behandeling worden gestart. Bij sommige patiënten is deze aandoening geassocieerd met verlaagde serumalbuminespiegels, de aanwezigheid van ontstekingssnelheden en versnelde atherosclerose.

In deze gevallen hebben dialyse en voedingsbehandeling slechts een beperkte invloed op de voedingsstatus van de patiënt. In dat geval is het van het grootste belang om de therapie te richten op het verminderen van het ontstekingsproces en het behandelen van naast elkaar bestaande ziekten.

In gevallen waar voedingsmanagement niet effectief is, moet worden besloten om eerder met nierfunctievervangende therapie te beginnen. Patiëntenvoeding vereist monitoring en optimaal gebruik van de voedingsroute.

Prognose van eiwit-calorische ondervoeding bij chronisch nierfalen

Eiwit-calorie-ondervoeding bij chronisch nierfalen is een risicofactor voor de ontwikkeling van andere ziekten, behandelingscomplicaties of overlijden. Deze aandoening verergert ook aanzienlijk de prognose die is geassocieerd met de basisziekte – chronische nierinsufficiëntie.

Voedingsbehandeling verbetert de resultaten van nierfunctiestoornissen en verlengt de overleving. De prognose is bijna altijd afhankelijk van het optreden van andere complicaties van chronisch nierfalen en de ernst ervan.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 477 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*