Acromegalie (somatotropische hyperactiviteit)

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Acromegalie is een ziekte die wordt veroorzaakt door overmatige afscheiding van somatropine (groeihormoon) door de voorkwab van de hypofyse. Deze aandoening treft mensen van middelbare leeftijd, ongeacht geslacht, en wordt gekenmerkt door overmatige groei van botten, zachte delen en inwendige organen.

Somatropin

Somatropine is een levenslang groeihormoon dat wordt uitgescheiden door de menselijke hypofyse en een anabolisch systemisch effect heeft. Biologische activiteit wordt bereikt door somatomedine dat voornamelijk in de lever wordt geproduceerd. Aan de andere kant wordt secretie van somatotropine geremd onder invloed van somatostatine neurohormon geproduceerd door de hypothalamus.

Bovendien heeft somatostatine ook remmende effecten op TSH (thyreotropine), insuline, glucagon en zelfs maagzuur, zoutzuur en pepsinesecretie in het slijmvlies. Het niveau van somatropine neemt vooral toe na fysieke inspanning, onder invloed van emoties, tijdens de honger. De sterkste secretie van groeihormoon in relatie tot arginine, L-dopa en vasopressine veroorzaakt hypoglykemie.

Oorzaken van acromegalie

Acromegalie wordt meestal veroorzaakt door een zuurabsorberend adenoom van de voorkwab van de hypofyse.

Klinische tekenen van acromegalie

Vergrote handen en voeten zijn een alarmerende symptoom van acromegalie. Op de röntgenfoto kunnen we een extra verwijde basis van het voorhoofd van de andere handen waarnemen, terwijl aan de basis van het voorhoofd de longblaasjes zijn.

Als gevolg van hypertrofie van de skelet- en kraakbeengroei heeft de patiënt een vergrote schedel met een vergroot gezicht: de onderkaak met nageslacht, een brede en dikke neus, significante wenkbrauwbogen. Het breidt de taal aanzienlijk uit en vervormt de spraak. Laesies van groei en vervorming omvatten ook de wervelkolom, hetgeen leidt tot houdingsgebreken.

Bilaterale visusstoornissen en hoofdpijn zijn symptomen die de geavanceerde dimensies van een groeiend adenoom aangeven. Als gevolg van de groei van zure tumoren wordt de botstructuur van het Turkse zadel vernietigd, waardoor de tumor groter wordt.

Diagnose van acromegalie

Acromegalie wordt gediagnosticeerd op basis van verhoogde bloedgroeihormoonspiegels. Na orale glucosetoediening neemt de groeihormoonconcentratie af bij gezonde mensen, terwijl in het geval van acromegalie het groeihormoonniveau niet afneemt. Een andere diagnostische test bestaat uit een intraveneuze injectie van thyrooliberine (TRH), die bij mensen met hormoonactief acromegalie een verhoogd niveau van groeihormoon veroorzaakt.

Behandeling van acromegalie

Een van de methoden voor de behandeling van acromegalie is het gebruik van röntgentherapie in de hypothalamo-hypofyse regio. Er is ook een therapie gebaseerd op de implantatie van radioactieve isotopen (yttrium of goud) in de ruimte binnenin het Turkse zadel. Cryohypophysectomy bestaat uit schade aan de voorkant van de hypofyse, inclusief het adenoom, door afkoeling na de introductie van een goed geconstrueerde tricule in de tumor.

De neurochirurgische methode is gebaseerd op de extractie van adenoom van de toegang via de wigsinus of het voorhoofdsbeen met een lepel adenoom en wordt toegepast in het geval dat de tumor zich verspreidt naar het gebied van de kruising van de visuele zenuwen.
Zhaneta Malec

Opmerkingen Acromegalie

2009-03-10 18:54

Ik had meer geluk omdat een snelle en foutloze diagnose onmiddellijk na het zien van de gelaatstrekken, kanker, enz. Werd gedaan door een uitstekende endocrinoloog, aan wie ik ALLEEN en ZEER DIRECTEUR kwam dankzij God. Ik ging door de operatie door mijn neus en mijn leven werd op deze manier verlengd, waarvoor dank aan God en mevrouw dokter.

Kama | 2009-03-10 20:48

2 jaar geleden kreeg ik ook de diagnose acromegalie, kort daarna had ik een geopereerd adenoom (neusoperatie), maar ik heb nog steeds problemen met mijn stem en gewrichten. Ik heb nog steeds de indruk dat mijn hart er in een ogenblik uit zal vallen, hoewel ECG en Holter laten zien dat er ongeveer de helft van is. Ik ben nog steeds moe. Ik werd depressief en vroeg me af wat ik nu met mezelf moest doen.

Piotr Z | 2009-03-16 16:07

In principe is het artikel correct geschreven, maar de behandelmethoden zijn slecht beschreven.
In Polen wordt radiotherapie slechts uitzonderlijk gebruikt, als een behandeling met een hoog percentage ernstige complicaties.
De basisbehandeling is transcutane selectieve adenomectomie, d.w.z. de verwijdering van de hypofysetumor van de toegang door de neus en de sinus.
Er is ook veel ervaring met farmacologische behandeling: het gebruik (vóór of na de operatie) van somatostatine-analogen.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 477 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*